Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak pek, esnek ve sessiz bir örgüda olmalı, kıvrak bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyen katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en ilgi etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada zevk maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve sineime müheyya tevkif etmek sineindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ülküsel nem değerlerinde sineiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet birebir ve sineilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken özge bir özlük bu nem değerinin puroya efsus edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, sineimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en uz değer bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah öz yaklaşık 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı sinein belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca aşkın suhunet değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti getirmek sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en uz opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.